Fazuľová polievka Jókai
2018-02-08- komentárov
- Kategórie: Polievky , Hnedé polievky
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Fazuľová polievka Jókai
Ingrediencie
- 400 g suchej farebnej fazule
- 150 g mrkvy
- 150 g petržlenu
- 100 g zeleru
- 50 g červená cibuľa
- 100 g masti
- 100 g múky
- 500 g klobásy
- 500 g údeného bravčového kolena
- 2 strúčik cesnaku
- 1 ks bobkový list
- petržlenovú vňať
- 6 dl kyslej smotany
- 2 l mäsového vývaru
- soľ
- papriku červenú mletú
- ocot
Postup
Krok 1
Suchú fazuľu deň pred varením umyjeme a necháme cez noc namočenú. Na druhý deň ju opäť umyjeme a dáme variť v mäsovom vývare. Pridáme údené koleno, klobásu a bobkový list. Klobásu po 10 minútach vyberieme a odložíme nabok. Keď fazuľa začne mäknúť, pridáme na kocky nakrájanú zeleninu. Na miernom ohni necháme vrieť. Keď koleno zmäkne, vyberieme ho z polievky. Polievku zahustíme zápražkou. Zápražku pripravíme z masti na ktorej speníme na jemno nakrájanú červenú cibuľu; pridáme múku a keď sa sfarbí do zlata, pridáme cesnak a mletú červenú papriku; premiešame a rýchle dáme do polievky. Varíme asi 10 minút. Pridáme kyslú smotanu, rozmiešame, pridáme trocha octu a necháme prevrieť. V prípade potreby dochutíme soľou. Koleno vykostíme, nakrájame na drobné kocky, klobásu nakrájame na kolieska a pridáme do polievky.