Celozrnné žemličky

2016-03-16

Popis

Správne raňajky ako zdravý základ dňa skvelo chutia so sviežou syrovou pomazánkou.

Ingrediencie

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g celozrnnej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 40 g droždia (1 kocka)
  • 2 lyžica oleja
  • 3 dl vody
  • 1 vajce
  • 2 lyžica sezamových semien

Postup

Krok 1

Z vlažnej vody, droždia, cukru a troška múky (2 - 3 lyžice) urobíme kvások a dáme vykysnúť na teplé miesto. Hladkú aj celozrnnú múku premiešame so soľou, pridáme olej, kvások a vymiesime tuhšie cesto ako keď robíme knedle. Necháme vykysnúť približne 1/2 h.

Krok 2

Po vykysnutí urobíme z cesta valček asi 5 - 6 cm hrubý, pokrájame na 20 kúskov a robíme žemličky. Ukladáme ich na pomastený plech a necháme ešte kysnúť prikryté utierkou asi 15 min. Potom žemličky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom.

Krok 3

Žemličky sa nám upečú asi za 20 - 30 min. Vložíme ich do dobre vyhriatej rúry a v polovici pečenia teplotu znížime. Dobré je dať na spodok rúry počas pečenia menšiu misku s vodou, cesto nebude vysušené.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 776
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

777

Podobné recepty:
  • Nátierka zo sójových kociek

    Nátierka zo sójových kociek

  • Špaldové placky s brokolicovou náplňou

    Špaldové placky s brokolicovou náplňou

  • Baklažánová roláda

    Baklažánová roláda

kuk