Cibuľový koláč
2016-01-24- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Popis
Veľmi chutný recept na gazdovský cibuľový koláč obohatený kopou strúhaného syra.
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky
- 1/2 lyžička soli
- 1 1/20 g kvasníc
- 7-8 lyžica vlažného mlieka
- 50 g tuku (Hera Visa)
- 1 štipka štipka cukru.
- Plnka:
- 1/2 kg cibule
- 200 g údenej slaniny
- 2 lyžica rasce
- 250 g tvrdého syra
- 1/2 l kyslej smotany
- 3 ks vajcia
- soľ
- mleté korenie.
Postup
Krok 1
Múku preosejeme a premiešame so soľou a pridáme kvások, ktorý sme si pripravili z trocha mlieka, múky, kvasníc a štipky cukru. Primiešame rozpustený tuk, urobíme hladké cesto a dáme ho vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme a preložíme na vymastený plech. Slaninu pokrájame na drobné kocky, upražíme na polovicu a pridáme cibuľu, pokrájanú na tenké kolieska, osolíme, dusíme 7 - 10 min., aby cibuľa ostala ružová, troška vychladíme, rozložíme na cesto a posypeme rascou. Smotanu ochutíme soľou, korením, pridáme vajcia a dobre rozmiešame. Vylejeme na cibuľu a celú plochu pekáča posypeme strúhaným syrom. Upečieme v dobre vyhriatej rúre, na začiatok pečenia môžeme koláč prikryť na 10 - 15 min. alobalom a odokrytý koláč dopečieme.