Losos s kaviárovou omáčkou
2008-07-09Ingrediencie
- 400 g čerstvého lososa (vykostený bez kože), 3 žĺtky, 3 bielky, 1 lyžičku citrónovej šťavy, 1 lyžičku posekaného kôpru, 1 lyžicu posekanej petržlenovej vňate, korenie na ryby, soľ, maslo na vymastenie plechu. Kaviárová omáčka: 200 g majonézy, 100 g kyslej smotany, 1 lyžicu posekanej pažítky, 2 menšie posekané kyslé uhorky, 0,5 lyžičky kaviáru (červený alebo čierny), soľ.
Postup
Krok 1
Plát lososa upravíme tak, že z bokov po celej dĺžke odkrojíme asi 1 cm. Osolíme ho, okoreníme korením na ryby, pokvapkáme citrónovou šťavou a rozložíme na plech vymastený maslom. Mäso, ktoré sme z lososa odkrojili, rozmixujeme, pridáme žĺtky, soľ, korenie na ryby, petržlenovú vňať, kôpor a premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zľahka ho vmiešame do lososovej masy, ktorú potom natrieme na plát lososa. Rúru predhrejeme na 230°C a vložíme do nej plech s lososom. Pečieme asi 10 minút, až kým je hmota na povrchu zlatistej farby. Podávame s kaviárovou omáčkou. Kaviárová omáčka: Do majonézy pridáme kyslú smotanu, posekanú pažítku, nadrobno posekanú kyslú uhorku, cukor, soľ, ocot a premiešame. Nakoniec pridáme kaviár a znovu zľahka premiešame.