Bravčová panenka vo veľkonočnom venci
2015-12-10- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Bravčové mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 150 g tvarohu
- 1 dl mlieka
- trochu olej
- trochu soľ
- trochu mleté čierne korenie
- 300 g polohrubej múky
- 1 ks vajce
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 2 ks bravčové panenky
- 1 ks veľký pór
- 3 ks pomaranče
- 2000 g syru s modrou plesňou
- 4 ks žĺtky.
Postup
Krok 1
Múku zmiešame s kypriacim práškom, pridáme tvaroh, vajce, soľ, korenie a neskôr, podľa potreby mlieko. Cesto má byť dostatočne husté, ako linecké cesto. Cesto necháme asi 15 minút odstáť. Panenky odblaníme a pozdĺžne prekrojíme na polovice. Mäso osolíme a okoreníme a krátko opečieme na veľmi horúcom tuku zo všetkých strán. Pomaranče očistíme – biele časti odstránime, pór pokrájame na tenké pásiky. Cesto rozdelíme na 4 časti. Z dvoch častí ušúľame asi 50 cm dlhé šúľky, ktoré vzájomne skrútime do vrkôčika. Dve časti cesta spojíme a rozvaľkáme na pravidelný kruh, ako dno budúceho venca. Na okraj rozvaľkaného cesta dáme pripravený vrkôčik, čím vznikne akési hniezdo. Do vnútra položíme opečené panenky, ktoré posypeme pásikmi póru. Na pór poukladáme mesiačiky pomaranča. Plesňový syr postrúhame. Žĺtky vyšľaháme s malým množstvom mlieka, postrúhaným syrom a korením. Zmes vylejeme na panenky a do stredu hniezda. Pečieme asi 20 minút, pri teplote 180 stupňov Celzia.