Vianočka
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 700 g polohrubej múky, soľ, 100 g práškového cukru, 150 g masla, 2 žĺtky, 50 g hrozienok, 50 g kandizovaného ovocia, mlieko podľa potreby, 1 žĺtok na potretie.
Postup
Krok 1
Kvások: 30 g droždia, 50 g polohrubej múky, 1 lyžica cukru, mlieko. Z droždia, múky, cukru a trošky mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť na teplom mieste. Preosiatu múku premiešame so soľou a s cukrom, pridáme roztopené maslo, žĺtky, vykysnutý kvások, hrozienka, kandizované ovocie a s mliekom zamiesime cesto, ktoré rozdelíme na 9 častí a necháme vykysnúť. Potom z každej časti cesta urobíme šúľok, spolu pozapletáme do vianočky, necháme vykysnúť, potrieme žĺtkom a upečieme vo vyhriatej rúre.