Šťavnaté hovädzie v ryžovom venci
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Hovädzie mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- 600 g hovädzieho zadného, 150 g prerastenej slaniny, 4 veľké cibule, 1 paradajkový pretlak, 2,5 dl kyslej smotany, 8 kyslých uhoriek, 2 červené kapie, 4 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, worcestrovú omáčku. Ryžový veniec: 300 g dusenej ryže, 100 g šampiňónov, 1 pór, 4 paradajky, dve vajcia uvarené na tvrdo, provensálske bylinky.
Postup
Krok 1
Mäso pokrájame na plátky a tie na rezance. K mäso pridáme worcestrovú omáčku, soľ, korenie a horčicu (môže byť pikantnejšia) a premiešame. Necháme 5 až 10 minút marinovať. Cibuľu nadrobno pokrájame a osmažíme na oleji do hneda. Pridáme mäso, premiešame a krátko osmažíme. Pridáme pretlak, bobkový list, soľ, korenie a podlejeme vývarom, alebo vriacou vodou. Prikryté udusíme do mäkka. Kyslé uhorky, papriku a slaninu pokrájame na drobné kocky. Slaninu krátko opražíme, pridáme papriku a uhorky a spolu ešte krátko opražíme. Primiešame k udusenému mäsu a spolu dusíme ešte 10 minút. Primiešame kyslú smotanu, prehrejeme a odstavíme. Na oleji osmažíme na tenké kolieska pokrájaný pór, pridáme na plátky pokrájané šampiňóny a ošúpané, jadierok zbavené, na kocky pokrájané paradajky. Vydusíme vodu, ochutíme provensálskymi bylinkami, prípadne zeleninovou koreniacou zmesou a zmiešame s ryžou. Ryžu rozdelíme na taniere a upravíme do tvaru venca. Do stredu venca dáme porciu mäsa. Vajcia najemno postrúhame - dlhšími ťahmi, aby sa vytvorili dlhšie rezance a posypeme nimi ryžový veniec. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.