Pórovo-syrové taštičky v pažítkovej omáčke
2003-11-04- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Bezmäsité pokrmy , Pokrmy zo syra a tvarohu
Ingrediencie
- Cesto: 400 g hladkej múky, soľ, 2 vajcia, 2 lyžice olivového oleja, vodu. Plnka: 1 pór, 200 g syru Feta, 50 g olív. Omáčka: 2,5 dl mlieka, 2,5 dl šľahačkovej smotany, 1 lyžicu hladkej múky, pažítku, 1 dl bieleho vína, soľ, muškátový orech, 2 lyžice masla.
Postup
Krok 1
Do múky urobíme jamku, do nej vyklopíme dve vajcia, štipku soli, olej, prípadne trošku vody a vypracujeme cesto, ktoré necháme odstáť asi 20 minút. Plnku pripravíme z roztlačeného syra (môže byť aj iný druh) a nadrobno pokrájaného póru, ktorý predtým zľahka podusíme a nadrobno nakrájaných olív. Cesto vyvaľkáme, rozdelíme na 2 časti. Z plátu hrubého asi 0,5 cm vykrajujeme kolieska s priemerom asi 5 cm. Na každý položíme kopček plnky a zatvoríme ich dôkladným stlačením okrajov. Varíme v osolenej vode, asi 5 až 7 minút. Základ omáčky tvorí bešamel. Pripravíme svetlú zásmažku z masla a múky. Zásmažku zalejeme smotanou a mliekom. Pridáme nadrobno nastrúhanú pažítku, biele víno, soľ, štipku postrúhaného muškátového orieška a varíme do zhustnutia. Pozor, omáčku musíme celý čas miešať, lebo rýchlo prihorí.