Plnené zapekané kaleráby
2003-04-02- komentárov
- Kategórie: Zelenina a zemiaky s mäsom , Zelenina s mäsom , Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu
Ingrediencie
- 8 menších kalerábov, 250 g kuracích pŕs, 1 vajce, soľ, mleté biele korenie, zeleninové dochucovadlo, petržlenovú vňať, bazalku, 2,5 dl šľahačkovej smotany, 2 kusy mäkkého syra, 3 rajčiny, 0,5 l zeleninového vývaru (z kocky), citrón, olivy, cestoviny (napr. špirálky).
Postup
Krok 1
Kaleráby ošúpeme a zo strany listov ich vydlabeme malou lyžičkou. Ak použijeme kaleráby väčšie, tak ich krátko povaríme. Mäso pomelieme, alebo na veľmi malé kúsky pokrájame. K mäsu pridáme vajce, soľ, štipku mletého bieleho korenia, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a premiešame. Pekáč jemne vymastíme, poukladáme naň vydlabané kaleráby (spodok skrojíme, aby stáli), naplníme pripravenou hmotou, navrch dáme kúsok masla a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 20 minút. Pred dopečením môžeme každý kaleráb preliať lyžičkou omáčky. Vydlabanú časť kalerábov pokrájame na drobno, vložíme do kastrólika, pridáme vopred ošúpané a pokrájané rajčiny, maslo a podusíme. Pridáme zeleninový vývar, mäkký syr a za stáleho miešania asi 5 minút povaríme. Pridáme šľahačkovú smotanu a povaríme ďalších 5 minút. Po stiahnutí z ohňa rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme zeleninovým dochucovadlom, bazalkou. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na tanier položíme po dva kaleráby, uvarené cestoviny zmiešané s omáčkou.