Hubový perkelt s čipetkami
2003-03-25- komentárov
- Kategórie: Zelenina a zemiaky s mäsom , Zelenina s mäsom , Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu
Ingrediencie
- 300 g cibule, 700 g hlivy, 300 g šampiňónov, 150 g prerastenej slaniny, mletú červenú papriku, mleté biele korenie, rajčinový pretlak, 2,5 dl šľahačkovej smotany, 1 lyžicu hladkej múky, olej, soľ, 3 až 4 strúčiky cesnaku. Na čipetky, 700 g polohrubej múky, 6 vajec, maslo, soľ, mlieko, petržlenovú vňať.
Postup
Krok 1
Cibuľu pokrájame na drobno. Hlivu pokrájame na približne rovnaké kúsky, Na oleji osmažíme cibuľu do zlatista. Pridáme pokrájanú hlivu a osmažíme. Pridáme rascu, mletú červenú papriku a mleté biele korenie. Premiešame, krátko osmažíme a pridáme rajčinový pretlak, prelisovaný cesnak, soľ, premiešame a prikryté dusíme do zmäknutia (asi 40 minút). Slaninu pokrájame na malé kocky a speníme ju v osobitnej nádobe. Šampiňóny pokrájame na plátky a pridáme k slanine. Krátko osmažíme spolu so slaninou. Keď je hliva mäkká, smotanu rozmiešame s múkou a zahustíme ňou udusené huby. Krátko povaríme. Nakoniec pridáme šampiňóny so slaninou.Čipetky: Múku rozmiešame s vajciami, mliekom, maslom, soľou, nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou. Hustota cesta má byť o niečo tuhšia, ako klasické cesto na halušky. Cesto lyžičkou odoberáme a vkladáme do vriacej vody. Keď čipetky vyplávajú na povrch vodu scedíme, prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Pomastíme ich roztopeným maslom.