Pražská hovädzia pečienka
2003-02-07- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- 400 g zadného hovädzieho mäsa bez kosti (stehno, roštenka), 40 g tuku, 20 g varenej šunky, 1 vajce, 20 g zeleného hrášku, 50 g cibule, 40 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ, vývar alebo voda, 20 g čerstvého masla.
Postup
Krok 1
Očistené, umyté, osušené, hovädzie mäso ostrým nožom narežeme tak, aby sme vytvorili potrebný otvor (vak) na plnenie. Plnka: Na rozpálenom masle opražíme na menšie kocky pokrájanú šunku, zelený hrášok, pridáme rozšľahané osolené vajce a pripravíme redšiu praženicu. Vychladnutou praženicou naplníme pripravené mäso, otvor uzavrieme kovovou ihlicou alebo špáradlami. Upravené mäso osolíme a zo všetkých strán opečieme na rozpálenom tuku. Na tuku po opekaní speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme opečené mäso, podlejeme vývarom a pod pokrývkou za občasného prelievania vlastnou šťavou dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vlažným vývarom, drôtenou metlou rozmiešame, dobre prevaríme a precedíme. Na porcie pokrájanú pečienku podávame na teplom tanieri podliatu pripravenou šťavou. Ako prílohu podávame varené zemiaky, dusenú ryžu posypané zeleným sekaným petržlenom a rôzne šaláty zo surovej zeleniny.