Hovädzia pečienka na zelenine
2003-02-05- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- 400 g zadného hovädzieho mäsa alebo roštenky bez kosti, 40 g tuku, 40 g údenej slaniny bez kože, 400 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen), 40 g cibule, 20 g hladkej múky, mleté čierne korenie, postrúhaný muškátový orech, soľ, voda alebo vývar, 10 g masla.
Postup
Krok 1
Očistené, umyté, osušené mäso odblaníme, osolíme, okoreníme a zo všetkých strán opečieme na rozpálenom tuku. Na tuku po opekaní popražíme na malé kocky pokrájanú údenú slaninu, speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, popražíme očistenú, na tenké kolieska pokrájanú zeleninu, pridáme opečené mäso, muškátový orech, podlejeme vriacou vodou a pod pokrývkou za občasného prelievania vlastnou šťavou dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vývarom, rozmiešame a najmenej 20 minút varíme. Hotovú šťavu prelisujeme (prepasírujeme) cez husté cedidlo, podľa potreby zriedime vývarom, dochutíme soľou, krátko povaríme a zjemníme čerstvým maslom. Ako prílohu podávame varené zemiaky, dusenú ryžu posypané sekaným zeleným petržlenom a rôzne zeleninové šaláty.