Zapekaný karfiol v syrovom prívarku

2002-10-28

Ingrediencie

  • Stredne veľkú hlávka karfiolu, 250 g syra (plný leicester), čerstvé maslo, 2,5 dl mlieka, stredne veľkú cibuľu, 2 až 3 strúčiky cesnaku, soľ, zeleninové dochucovadlo, provensálske bylinky, čierne korenie (čerstvo zomleté), nut meg korenie alebo červenú štipľavú papriku, petržlenovú vňať, kukuričnú múku na zahustenie.

Postup

Krok 1

Karfiol očistíme, rozporciujeme na stredne veľké hlávky, vložíme do vody a osolíme. Karfiol varíme maximálne 10 minút od začiatku varu vody. Uvarený karfiol precedíme a preložíme do ohňovzdornej sklenenej misy (prekryjeme alobalom). Syrový prívarok: v stredne veľkom hrnci roztopíme polievkovú lyžicu masla, pridáme jemne pokrájanú cibuľu a posekaný cesnak. Do zmesi pridáme soľ, mleté korenie, zeleninové dochucovadlo a všetky druhy korenín a nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať. Keď je cibuľa a cesnak so všetkými koreninami do zlata opražená, zmes zalejeme mliekom a krátko povaríme na silnom plameni pri neustálom miešaní. Keď mlieko so zmesou začne vrieť, znížime plameň a postupne pridávame vopred postrúhaný syr a neustále miešame. Zmes zahustime kukuričnou múkou rozmiešanou v troške vody. Zmes musí mať veľmi hustú formu, takže ju môžeme viac zahustiť zmesou kukuričnej múky s vodou. Takto pripravený syrový prívarok vlejeme do pripravenej ohňovzdornej misy s uvareným karfiolom. Presvedčíme sa že je prívarok všade okolo karfiolu tým spôsobom že ho ponaddvihujeme varechou. Karfiol musí byť pokrytý z vrchu vrstvou prívarku. Takto pripravený karfiol môžeme ešte trošku okoreniť na povrchu, pridáme čerstvo nasekanú petržlenovú vňať. Vložíme do vyhriatej rúry (220 až 250 stupňov Celzia) a zapekáme asi 20 až 25 minút. Ak povrch karfiolu v syrovom prívarku mení farbu a zapeká sa do hneda, môžeme celu misu prikryť kusom alobalu. Takto pripravený karfiol je vhodná príloha k pečenému hovädziemu, bravčovému alebo baraniemu masu, s opekanými zemiakmi a rôznymi druhy zeleniny upravenej v pare.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1063
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1064

Podobné recepty:
  • Jablkový chren

    Jablkový chren

  • Ríbezľová omáčka

    Ríbezľová omáčka

  • Omáčka z cukety

    Omáčka z cukety

kuk