Pražské teľacie stehno
2002-10-03- komentárov
- Kategórie: Teľacie mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 400 g teľacieho stehna bez kosti, 60 g tuku, 40 g šunky, 40 g zeleného hrášku, 9 vajce, 60 g šampiňónov, 90 g hladkej múky, soľ, voda alebo vývar, 20 g masla.
Postup
Krok 1
Teľacie stehno očistíme, umyjeme, osušíme, ostrým nožom narežeme 3 až 4 cm široký otvor a naplníme pripravenou plnkou. Plnka: na tuku opečieme na malé kocky pokrájanú šunku, pridáme na masle udusené šampiňóny, rozmiešané osolené vajce, uvarený zelený hrášok (sterilizovaný hrášok bez nálevu) a pripravíme redšiu praženicu - plnku. Vychladnutou praženicou naplníme pripravené stehno, otvor zopneme špáradlami, kovovou ihlicou alebo zošijeme niťou. Stehno po oboch stranách osolíme, vložíme na pekáč, pridáme zvyšok tuku, v horúcej rúre zapečieme, podlejeme vriacou vodou alebo vývarom a za občasného prelievania vlastnou šťavou, podlievania vriacou vodou pečieme do zlatista. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vlažnou vodou, dobre povaríme a precedíme. Na porcie pokrájané stehno podávame na teplom tanieri podliate horúcou šťavou, Ako prílohu podávame dusenú ryžu, varené zemiaky, zemiakovú kašu a rôzne šaláty zo surovej zeleniny.