Steaky v korenenej omáčke
1970-01-01- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- Rezne z hovädzieho mäsa, tymian, pažítku, petržlenovú vňať, 5 stredne veľkých zemiakov, cesnak, parmezán, soľ, mleté čierne korenie, drvené čierne korenie, mäsový vývar, smotanu, 1 dl brandy, tekvičky, fazuľové struky, šampiňóny.
Postup
Krok 1
1 strúčik cesnaku nadrobno nakrájame. Cesnak zalejeme 1,5 dl vývaru, 1,5 dl smotany, pridáme soľ, tymian, mleté čierne korenie. Zemiaky pokrájame na asi 0,5 cm hrubé kolieska, ktoré vejárovito rozprestrieme na zapekaciu misku vymastenú olivovým olejom. Zemiaky zalejeme smotanovou zmesou a posypeme mletým čiernym korením a parmezánom (namiesto parmezánu môžeme použiť chlebové omrvinky). Vložíme ich do rúry vyhriatej na 30 minút (smotana musí zhnednúť). Zohrejeme panvicu, nalejeme do nej 2 lyžice olivového oleja. Do horúceho oleja poukladáme plátky mäsa. Po dvoch minútach mäso otočíme a opečieme z druhej strany. Mäso posunieme k okraju panvice a do stredu nasypeme asi lyžičku rozdrveného čierneho korenia, ktoré poriadne prehrejeme. Do korenia a na mäso prisypeme nadrobno pokrájané dva strúčiky cesnaku. Mäso vyberieme na tanier, do výpeku nalejeme vývar, pridáme brandy, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, premiešame a mäso vrátime do omáčky a krátko povaríme (prehrejeme). Vo voku na oleji opražíme tekvičky prekrojené na štvrtiny, celé struky a šampiňóny pokrájané na veľké kusy. Na veľký tanier poukladáme steaky, prelejem ich omáčkou, vedľa nich dáme zapečené zemiaky. Ozdobíme zeleninou.