Ruská torta
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
Ingrediencie
- 10 vajec, 180 g práškového cukru, 200 g orechov, 3 lyžice strúhanky. Plnka: 10 lyžičiek kryštálového cukru, 2 dl vody, 2 lyžice kakaa, 250 g masla, 100 g práškového cukru, 2 lyžice silnej čiernej kávy, 50 g mletých orechov. Poleva: 100 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku.
Postup
Krok 1
Žĺtky vymiešame s cukrom. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Orechy pomelieme a zmiešame so strúhankou. Do vymiešaných žĺtkov striedavo vmiešavame sneh a orechy. Zakaždým zľahka premiešame. Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou, nalejeme do nej cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia asi 15 minút. Potom rúru prepneme na 180 stupňov Celzia a dopekáme asi 45 minút. Vychladnutý korpus prekrojíme na 3 rovnaké pláty, potrieme plnkou a spojíme. Vrch torty a boky môžeme potrieť plnkou. Ozdobíme polevou liatou cik-cak. Plnka: Cukor necháme skaramelizovať, zalejeme 1 dl studenej vody a pri miernej teplote rozvaríme. Vo zvyšnom množstve vody rozmiešame kakao, vlejeme do karamelu a za občasného miešania 15 minút povaríme. Maslo vymiešame s cukrom a postupne pridávame vychladnutý karamel a kávu. Poleva: Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s tukom, odstavíme a miešame, kým nevychaldne.