Jahňacie obličky grilované
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Baranie, jahňacie mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 800 g jahňacích obličiek, 2 lyžice octu, 100 g masla, polovicu lyžičky soli, 0,75 dl oleja, polovicu lyžičku korenenej soli. Na pistáciové maslo: 100 g pistácií, 70 g masla, 1 lyžicu najemno nakrájanej pažítky.
Postup
Krok 1
Očistené, odblanené obličky sa namočia na 12 hodín do slabej octovej vody. Obličky sa rozkroja na polovice, vyrežú sa močovody, umyjú a osušia. Pripravené obličky sa potrú z každej strany osoleným maslom (maslo sa dobre premieša so soľou). Napichujú sa na kovovú (drevenú) ihlicu, potrú olejom a grilujú sa na rošte. Počas grilovania sa potierajú olejom. (Ak nie je k dispozícii gril, pečú sa v panvici, počas pečenia sa pridá podľa potreby menšie množstvo oleja.) Keď obličky zhnednú a sú šťavnaté, posypú sa korenenou soľou a nechá sa na povrchu vytvoriť kôrka. Grilované obličky sa stiahnu z ihlice, kladú na teplý tanier a ozdobia plátkom pistáciového masla. Príprava korenenej soli: Do 100 g soli sa pridá: 5 g korenia čili, 3 g worcestra, 5 g mletej rasce, 5 g mletého koriandra, 10 g mletého zázvoru a 3 g čierneho korenia. Všetky prísady sa so soľou dobre premiešajú (môžu sa na suchej panvici krátko opražiť - zmes nesmie stmavnúť), zmes sa uloží do dobre uzatvárateľnej nádoby (sklo, plechovka a pod.). Pistáciové maslo: Pistácie sa opražia, ošúpu a vychladnuté sa zomelú. Mäkké maslo sa vymieša, postupne sa pridávajú zomleté pistácie, najemno nasekaná pažítka a spolu sa dobre vymieša. Pripravená zmes sa upraví do tvaru valčeka, zabalí do pergamenového papiera (celofánu alebo alobalu) a vloží do chladničky. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, čerstvé zeleninové šaláty.