Jahňacie stehno na ražni
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Baranie, jahňacie mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 800 g jahňacieho stehna bez kosti, soľ, polovicu lyžičky mletého zázvoru, 1 dl oleja, 200 g cibule, 15 g mletého koriandra, 2 lyžice jogurtu, polovicu lyžičky mletej rasce, 3 mleté klinčeky, polovicu lyžičky mletej škorice, štipku mletého kardamónu.
Postup
Krok 1
Do odblaneného, tuku, chrupaviek a šliach zbaveného, umytého a osušeného jahňacieho stehna sa nareže vak. Povrch stehna sa popichá vidličkou a dobre sa potrie mletým zázvorom zmiešaným so soľou. Na tretine oleja sa opraží najemno nakrájaná cibuľa s mletým koriandrom dozlata. Pridá sa pitná voda a spolu sa varí, kým sa voda celkom neodparí. Touto zmesou sa naplní jahňacie stehno (otvor sa uzavrie), upevní sa motúzom a napichne na ražeň (ak nie je k dispozícii ražeň, môže sa piecť na rošte). Pripravené mäso sa prudko opečie dozlata, potom sa príkon tepla zmierni. Keď sa mäso na povrchu osuší, potiera sa počas pečenia zvyškom oleja, zmiešaným s vyšľahaným jogurtom, mletou rascou, klinčekmi, škoricou a kardamónom. Dobre prepečené plnené stehno (zistí sa pomocou tenkej ihly) sa potrie pastou, pripravenou z tuku odkvapkaného z pečeného mäsa, do ktorého sa pridá trocha vody a odparí sa na pastu. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, čerstvé zeleninové šaláty.