Baranie karí s mandľami

2015-12-02

Popis

Milovníci exotických chutí a karí si prídu na svoje. Baranie karí s mandľami rozvonia celý dom.

Ingrediencie

  • 800 g baranieho pliecka bez kosti
  • 1 dl oleja
  • 1 ks cibuľu
  • 4 ks klinčeky
  • 1.5 dl mlieka
  • 70 g čerstvých egrešov
  • soľ
  • 4 strúčik cesnaku
  • korenie čili
  • 1.5 dl vody
  • citrón
  • pažítku
  • 75 g kokosovej múčky
  • 50 g mandlí
  • 50 g orieškov kešu
  • 2 lyžica vody
  • 2 lyžica maku
  • 2 lyžica sezamových semienok
  • 2 lyžica senovky gréckej - semená
  • hrot noža mletého čierneho korenia
  • hrot noža mletej kurkumy
  • štipka mletého zázvoru
  • 75 g kokosovej múčky

Postup

Krok 1

Príprava pasty: Čerstvý kokos sa nastrúha (môže sa nahradiť suchým, ktorý sa rozdrví, prípadne kokosovou múčkou), olúpané mandle a kešu orechy sa rozdrvia (rozmixujú) s trochou vody na jemnú pastu, ktorá sa uchová v chlade. Koreninová pasta: Rozdrvený mak (mletý), mleté semená sezamu a senovky gréckej, čerstvo mleté čierne korenie, kurkuma a zázvor sa dobre vymiešajú na pastu, ktorá sa uchová v uzatvorenej nádobe. Baranie mäso sa odblaní, zbaví loja a nakrája na stredne veľké kocky (asi 25 g).

Krok 2

Mäso sa vloží do rozohriateho oleja, pridajú sa nahrubo drvené klinčeky, nadrobno nakrájaná cibuľa a všetko sa spolu praží do zhnednutia (asi 12 minút). K mäsu sa pridá koreninová pasta, zamieša a praží, kým sa neoddeľuje tuk. Mäsová zmes sa navlhčí mliekom a nechá zovrieť. Pridá sa prelisovaná dužina egreša, kokosová pasta, ochutí rozotretým cesnakom s uvedeným množstvom soli a doleje potrebným množstvom vody (aby mäso bolo pod vodou). Zakryté pokrývkou sa pomaly dusí domäkka (asi 45 minút). Po tomto čase (ak je potrebné, doleje sa voda) sa pri minimálnej teplote dusí ešte asi 20 minút.

Krok 3

Udusené mäso sa dochutí citrónovou šťavou. Pri podávaní sa posype najemno nakrájanou pažítkou. Vhodná príloha: varená ryža alebo biely chlieb.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 869
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

870

Podobné recepty:
  • Jahňacia pečeň na indický spôsob

    Jahňacia pečeň na indický spôsob

  • Baranie dusené so zelenou paprikou a rajčiakmi

    Baranie dusené so zelenou paprikou a rajčiakmi

  • Hovädzie s cibuľou a korením

    Hovädzie s cibuľou a korením

kuk