Platesa na vinársky spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby morské
Ingrediencie
- 1 kg mrazenej platesy, 1 lyžičku soli, 1 lyžicu hladkej múky, 2 lyžice masla, 1 cibuľu, 1 citrón, 1,5 dl bieleho vína, 1 dl hovädzieho vývaru, 50 g múčneho masla, 1 žĺtok, 2 čerstvé šampiňóny, strúhanku.
Postup
Krok 1
Z rozmrazenej, očistenej, umytej, osušenej ryby sa nakrája filé, 200 g na porciu, osolí a nechá odležať. V múke obalené kúsky rybieho filé sa položia na masle spenenú, nadrobno nakrájanú cibuľu, pokvapkajú sa citrónom, zalejú vývarom, polovicou vína a pod pokrývkou sa dusia asi 25 minút. Zo šťavy sa ryby vyberú, vložia do vhodnej nádoby na zapekanie (gratiniek). Do šťavy sa pridá múčne maslo, zvyšok vína a pomaly sa varí, kým nezhustne na omáčku. Omáčka sa legíruje vaječným žĺtkom, prepasíruje na ryby, ktoré sa posypú najemno nakrájanými šampiňónmi, strúhankou a vložia sa do rúry piecť (asi 10 minút). Pečené filé sa podáva v gratinke. Vhodná príloha: varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou.