Šťuka špikovaná slaninou
2015-09-29Ingrediencie
- 1,2 kg vypitvanej šťuky, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 100 g slaniny, 1 lyžicu masla, 1 cibuľu, bobkový list, 1 dl vývaru z rýb, 1 lyžicu hladkej múky, 1,5 dl kyslej smotany.
Postup
Krok 1
Očistená, vypitvaná, umytá šťuka sa rozkrojí na polovice a nakrája sa na asi 250 g porcie. Porcie ryby sa narežú z vnútornej strany, osolia polovičným množstvom soli a nechajú odležať. Potom sa opláchnu, osušia a špikujú slaninou nakrájanou na tenké rezance. Vo vhodnej nádobe sa na masle spení nadrobno nakrájaná cibuľa, pridá sa bobkový list a nahrubo mleté čierne korenie. Na cibuľu sa uložia porcie šťuky, mierne sa podlejú vývarom z rýb a pod pokrývkou dusia domäkka. Mäkké porcie ryby sa vyberú a vložia do čistej nádoby. Šťava z dusenia sa zahustí múkou rozšľahanou so smotanou, dobre sa zamieša a povarí. Smotanová šťava sa naleje na porcie rýb. Vhodné prílohy: rôzne upravená dusená ryža, na porciu rez citróna.