Lieň na viedenský spôsob
2015-09-29Ingrediencie
- 1 kg vypitvaného lieňa, 1 lyžičku soli, 50 g slaniny, 25 g rezov zo sardely, 2 lyžice masla, 2 dl bieleho vína.
Postup
Krok 1
(Podľa možností sa vyberú liene rovnakej veľkosti; asi 200 g kusy.) Očistené, vypitvané, umyté liene sa mierne osolia znútra aj zvonka. Pripravené liene sa ukladajú na vhodný pekáč (do gratinovacej nádoby) striedavo s plátkami slaniny a sardelovými rezmi. Navrch sa položia kúsky masla, podlejú sa časťou červeného vína a vložia do mierne rozohriatej rúry piecť. Počas pečenia sa ryby polievajú vlastnou šťavou - výpekom. Podľa potreby sa dolieva víno a pečú sa domäkka. Pečené porcie lieňa sa podlievajú vlastnou šťavou. Vhodné prílohy: varené zemiaky s maslom, dusená ryža, varené cestoviny s maslom, na porciu rez citróna.