Kapor na provensálsky spôsob
2015-09-29Ingrediencie
- 800 g vypitvaného kapra, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 0,5 dl oleja, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice masla, 3 rajčiaky, 3 lyžice rajčiakového pretlaku, 1 dl vývaru z rýb, 1 dl bieleho vína, petržlenovú vňať.
Postup
Krok 1
Očistený, vypitvaný, v studenej vode umytý kapor sa osuší a nakrája na asi 150 g porcie. Pripravené ryby sa osolia, okorenia a opečú na oleji, mierne zalejú vývarom a pečú sa takmer domäkka. Na polovičnom množstve masla sa opraží na jemné plátky nakrájaná cibuľa a so soľou rozotretý cesnak. Pridajú sa olúpané, jadierok zbavené, na osminky nakrájané rajčiaky, rajčiakový pretlak, osolí sa a krátko podusí. Do zeleninovej zmesi sa vloží opečená ryba, pridá zvyšok masla, víno a spolu sa podusí. Pri podávaní porcie kapra sa polejú zeleninovou zmesou a navrchu posypú sekanou petržlenovou vňaťou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, na porciu rez citróna.