Pečený jeseter
2015-09-29Ingrediencie
- 1 kg vypitvaného jesetera, 1 lyžičku soli, 1 lyžicu hladkej múky, 4 lyžice masti.
Postup
Krok 1
Očistenému, vypitvanému a dobre umytému jeseterovi sa vytiahne chrbtová struna. Potom sa na chvíľu ponorí do vriacej vody a koža podobná pancieru sa očistí (oškriabe). Dobre odkvapkaný jeseter sa osolí z vonkajšej aj vnútornej strany. Pri pečení menších kusov jesetera (1500 - 3000 g) vcelku sa pred pečením upravia (drezírujú) tak, že špicatá tlama sa vpichne do mäsa na chvoste. (V prípade väčších kusov sa hlava odreže, ryba sa rozpolí a nakrája na porcie.) Osolené porcie rýb sa (obalia) poprášia múkou. Takto pripravené porcie jesetera sa opečú dočervena na rozohriatej masti. Pri podávaní sa obložia plátkami citróna a stebielkami petržlenovej vňate. Vhodné prílohy: varené zemiaky, rôzne druhy studených omáčok.