Lekvárové buchty z kysnutého cesta - dusené
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Iné , Bezmäsité pokrmy , Múčniky
Ingrediencie
- 1 hrnček polohrubej múky, 1 vajce, 1 lyžica oleja alebo roztopeného masla, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2 lyžice cukru, 10 g droždia, štipka soli, lekvár, práškový cukor, mak alebo tvaroh na posýpku, maslo na pomastenie.
Postup
Krok 1
Do preosiatej múky pridáme štipku soli, oleja a vajce. Droždie roztopíme v troche osladeného mlieka a spolu spracujeme na hladké, tuhšie cesto. Necháme vykysnúť pod čistým obrúskom. Rajnicu vymastíme. Z vykysnutého cesta lyžicou oddeľujeme rovnomerné kúsky, v dlani cesto roztiahneme, vložíme lekvár, zabalíme a ukladáme husto vedľa seba do vymastenej rajnice. Necháme chvíľu nakysnúť. Pri spojoch potrieme tukom, aby sa ľahko oddeľovali. Cesto môžeme na pomúčenej doske vyvaľkať na 1/2 cm hrubý plát, pokrájať na rovnaké štvorce, do stredu uložiť za lyžičku lekváru a zabaliť buchtičky. Na naplnené, povrchu pomastené a v rajnici husto poukladané buchty nalejeme asi 1 dl vlažnej vody, prikryjeme a vo vyhriatej rúre dusíme 20 minút, Až voda vsiakne do cesta. Buchty je vhodné pripraviť v sklenej ohňovzdornej miske s pokrievkou. Pri pečení je viditeľné pripekanie do zlatožlta. Hotové buchty podávame na stôl v zapekacej miske, posypané pomletým makom s práškovým cukrom, alebo s osladeným tvarohom. Buchty sú vláčne a pomastené za surova, preto len opatrne ich polejeme s maslom.