Jemný domáci koláč
2016-03-25- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
- Čas prípravy : 30 min.
- Čas varenia : 90 min.
- Celkový čas : 120 min.
Popis
Výborný koláč, ktorý si môžete spraviť vždy. Nie je náročný na suroviny, ani na prípravu.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 2 ks vajcia
- 2 dl mlieka
- 20 g droždia
- 60 g masla
- 0,2 dl rumu
- 1 štipka štipka soli
- citrónová kôra alebo vanilka.
Postup
Krok 1
V 1 dl mlieka, trochu cukru a múky, so štipkou soli a droždím rozmiešame kvások a na teplom mieste necháme postáť. Mlieko nesmie byť teplejšie ako 30 stupňov celzia, lebo droždie by nevykyslo. Do ostatného vlažného mlieka dáme cukor, polovicu masla žĺtky z vajec, vanilínový cukor alebo postrúhanú kôru z umytého citróna a rum. Múku preosejeme do misky, aby sa skyprila, prilejeme ochutené mlieko, kvások, rozmiešame a vypracujeme cesto. Druhú polovicu masla roztopíme a postupne prilievame do cesta. Keď sa cesto nelepí a robí bubliny, je dobre vypracované. Cesto v miske prikryjeme obrúskom a na teplom mieste necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na polovice, ľahko vytvarujeme valce a spletieme. Masťou vymastíme formu alebo plnší plech, cesto vložíme do formy a ešte necháme kysnúť 1/2 hodinu. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 150 stupňov celzia 40-50 minút. Upečené krájame podľa potreby na 2-3 cm rezy, ktoré môžeme potrieť maslom a džemom.