Žemľová knedľa I
2016-03-07- komentárov
- Kategórie: Prívarky, omáčky, prílohy , Prílohy
Ingrediencie
- 2-3 žemle alebo rožky
- 1 vajce
- 2 lyžice roztopeného masla alebo oleja
- 2-3 lyžice mlieka alebo vody
- podľa chuti soľ a petržlenová vňať.
Postup
Krok 1
Žemle alebo rožky pokrájame na väčšie kocky alebo plátky. Vajce rozšľaháme s mliekom a roztopeným tukom, štipkou soli a so zeleným petržlenom, pokrájané pečivo pokropíme, dlaňou potlačíme do celistvej hmoty. Nerozmačkáme, aby mozaika zostala celistvá. Ak sme s vajcom rozšľahali málo mlieka alebo vody, ešte trochu pokropíme, ak je hmota riedka, môžeme pridať 1-2 lyžice hrubej múky. Pracujeme opatrne. Takto potlačené cesto necháme odpočívať najmenej 1 hodinu. Do rajnice nalejeme trochu vody a rozložíme parák na ohrievanie knedlí. Z odpočinutého cesta, vo vode namočenými rukami vytvarujeme 1-2 knedle, dobre stlačíme, položíme na parák, prikryjeme a 15-20 minút v pare varíme. Knedle majú byť na povrchu suché, neprevarené. Vo vnútri sú rovnomerne tepelne spracované, ľahké.