Nadýchaný dezert (suflé)
2018-05-10- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
- Kuchyňa: Iná
- Čas prípravy : 15 min.
- Celkový čas : 15 min.
Ingrediencie
- 3 dl mlieka
- 1 ks vanilkový struk
- 4 ks vajcia
- 80 g krupicového cukru
- 40 g škrobovej múčky
- kúsok masla a trochu krupicového cukru na vymastenie a vysypanie formičiek
- práškový cukor na posypanie
Postup
Krok 1
Dužinu vanilkového struku dáme do mlieka (aj vyškriabaný vanilkový struk) a zahrievame takmer do varu. Odstavíme z ohňa a pod dvadsiatich minútach struk odstránime. Štyri žĺtky vyšľaháme so 40 gramami (polovicou) krupicového cukru. Postupne, za stáleho šľahania metličkou, primiešame škrobovú múčku. Postupne, za stáleho šľahania metličkou, primiešame časť mlieka. Dôkladne vyšľaháme. Zmes potom, za stáleho šľahania, primiešame do mlieka a opäť dôkladne vyšľaháme. Za stáleho šľahania privedieme do varu, až sa vytvorí zo zmesi krémový puding. Odstavíme z ohňa, na hladinu prilepíme potravinársku fóliu (aby sa nevytvorila „koža“) a dáme do chladničky vychladnúť (najlepšie do druhého dňa). Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého, za stáleho šľahania, primiešame 40 g krupicového cukru (druhú polovicu). Sneh zľahka primiešame do žĺtkového krému. Zmes rozdelíme do formičiek vymastených maslom a vysypaných krupicovým cukrom, do výšky dvoch tretín. Povrch zarovnáme, formičkami poklepeme, umiestnime ich do pekáča s vodou, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a „pečieme“ asi 10 minút. Suflé posypeme práškovým cukrom a podávame ešte horúce.