Zemiaky zapečené so žihľavou
2015-03-11- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy zo zemiakov
Ingrediencie
- 500 g očistených zemiakov, 3 vajcia, 2 lyžice majonézy, 1,5 dl smotany, 1/2 lyžičky soli, štipku mletého čierneho korenia, 200 g listov mladej žihľavy, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, zopár vetvičiek petržlenovej vňate, 3 lyžice oleja, 60 g masla.
Postup
Krok 1
Zemiaky pokrájame na tenké plátky, zmiešame ich so soľou. Listy žihľavy vhodíme do vriacej vody, premiešame, scedíme a necháme odkvapkať. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme k nej odkvapkanú žihľavu a prelisovaný cesnak. Premiešame a krátko osmažíme. Do vymasteného pekáča poukladáme plátky zemiakov tak, aby sa čiastočne prekrývali. Každú vrstvu zemiakov polejeme žihľavovou zmesou. Ak osolené zemiaky pustili vodu, zalejeme ňou zemiaky v pekáči. Vajcia rozšľaháme s majonézou, so smotanou a s pokrájanou petržlenovou vňaťou. Zmesou zalejem zemiaky v pekáči. Navrch poukladáme plátky masla a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Zo začiatku pečieme prikryté alobalom, neskôr alobal odstránime. Pečieme asi 40 minút.