Bryndzový koláč
2016-01-24- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
- Čas prípravy : 50 min.
- Čas varenia : 40 min.
- Celkový čas : 90 min.
Popis
Spojenie bryndze a masla vám zaručí výbornú chuť a kvalitu na vašom tanieri.
Ingrediencie
- 2 dl mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 42 g kvasníc
- 400 g polohrubé múky
- 1 ks žĺtok
- 1 lyžička soli.
- Na plnku:
- 250 g bryndze
- 250 g masla.
Postup
Krok 1
Plnka: zmäknuté maslo a bryndzu dobre vymiešame a odložíme do chladničky. Cesto: z vlažného mlieka, lyžice cukru a rozdrobených kvasníc necháme vykysnúť kvások. Po vykysnutí pridáme k preosiatej múke, primiešame žĺtok, soľ a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca. Plnku navrstvíme na cesto a rohy cesta preložíme do stredu tak, ako by sme vytvárali obálku. Cípy pritlačíme, aby sa spojili. Naplnené cesto preložíme na polovice a zľahka rozvaľkáme. Na polovice preložíme aj kratšie strany k sebe a zľahka rozvaľkáme. Koláč preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme chvíľu kysnúť. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 40 minút. Počas pečenia koláč potierame roztopeným tukom, ktorý z koláča vyteká.