Tekvicovo-zelerová pasta
2014-05-04- komentárov
- Kategórie: Predjedlá, chuťovky, nátierky , Kombinované nátierky
Ingrediencie
- 1 podlhovastú tekvicu (cca 2 kg), soľ, mäsový bujón v kockách (masox), 1 buľvu zeleru (cca 750 g), 1 celú hlávku cesnaku, 2 lyžice ľanových semienok (prípadne sezamových, či slnečnicových), zelerovú vňať z jedného zeleru, benzoan sodný, kapary (alebo olivy, či bylinky, ako je tymian, bazalka, či rozmarín a iné).
Postup
Krok 1
Tekvicu očistíme, odstránime jadrovník, nakrájame na menšie kocky a varíme do rozvarenia. Podľa chuti osolíme (aj masoxom). Pridáme nahrubo postrúhaný zeler a varíme až zeler zmäkne. Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak, krátko povaríme za stáleho miešania aby pasta neprihorela. Primiešame ľanové semienka, ktoré môžeme nasucho opražiť. Nadrobno pokrájanú zelerovú vňať pridáme až nakoniec a odstavíme z ohňa. Dochutíme, ak je to potrebné, soľou. Ako konzervant môžeme použijeme benzoan sodný, ale ak pripravujeme menšie množstvo, naplníme poháre, uzatvoríme a odložíme do chladničky. Pastu natierame na opečené hrianky. Môžeme pridať nadrobno pokrájané kapary, či olivy, alebo bylinky, ako je tymian, bazalka, či rozmarín a iné.