Fish & Chips podľa Toma Kerridge
2018-02-14- komentárov
- Kategórie: Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby morské
- Kuchyňa: Anglická
Ingrediencie
- 4 lyžica hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1,5 dl svetlého piva
- 2 ks bielky
- 600 g filé - vykostených rýb bez kože
- hladkú múku na obaľovanie
- väčšie množstve oleja na vyprážanie (fritéza)
- 600 g polomúčnych zemiakov (varný typ C)
- 4 lyžica majonézy
- 1 ks natvrdo uvarené vajce
- 2 ks kyslé uhorky
- 1 lyžica kapár
- 1 ks šalotku
- 2 lyžica nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate
Postup
Krok 1
Hladkú múku zmiešame s lyžičkou kypriaceho prášku, lyžičkou sódy bikarbóny. Miešame a pomaly prilievame pivo, až vznikne cesto husté ako na lievance. Bielky vyšľaháme a sneh primiešame do cesta. Cesto necháme asi 20 minút odpočívať. Filé - vykostené ryby bez kože obalíme v hladkej múke, v pripravenom cestíčku a vypražíme vo väčšom množstve oleja. Vypražené ryby dáme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili nadbytočného oleja. Zemiaky pokrájame na hranolčeky a namočíme ich na hodinu do studenej vody. Osušíme ich, dáme do koša a vložíme do horúceho oleja vo fritéze. Keď začne olej prudko peniť (do jednej minúty), kôš s hranolčekmi vyberieme na niekoľko minút. Znova ich ponoríme do oleja, približne na dve minúty a vyberieme. Po troch minútach ich ponoríme do horúceho oleja a upečiem do zlatista. Hranolčeky dáme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili nadbytočného oleja a zľahka ich osolíme. Do majonézy pridáme nadrobno pokrájané vajce uvarené na tvrdo, kyslé uhorky, kapary, šalotku a veľa petržlenovej vňate. Premiešame.