Pivná paštéta
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Kurča, kapún, poulard, sliepka
Ingrediencie
- 1 kurča veľké asi 1,2 kg, 0,5 l svetlého piva, 2 l sladiny, 500 g hydinovej pečene, 100 g cibule, 40 g masla, 1 vetvičku tymianu, soľ, mleté čierne korenie, mletý koriander, 6 lyžíc čierneho piva, 2,5 dl šľahačkovej smotany, 50 g vlašských orechov, 1 bobkový list, 2 pláty lístkového cesta, 1 vajce.
Postup
Krok 1
Pivo a sladinu dáme do hrnca, pridáme dve lyžičky soli, očistené kurča a na miernom ohni varíme asi 1,5 hodiny. Po uvarení z kurčaťa stiahneme kožu, vykostíme ho a mäso pokrájame na kúsočky. Cibuľu a pečeň pokrájame a opražíme na masle. Okoreníme, osolíme a smažíme asi 3 minúty. Podlejeme čiernym pivom, premiešame a odstavíme z ohňa. Po vychladnutí mäso a pečeň 2x, prípadne 3x, najemno pomelieme na mäsovom mlynčeku. Zmiešame so šľahačkovou smotanou, nadrobno nasekanými vlašskými orechmi a na prášok pomletým bobkovým listom. Necháme odstáť v chladničke, najlepšie do druhého dňa. Kruhovú formu vystelieme plátom lístkového cesta. Naplníme odležanou paštétou, prikryjeme druhým plátom cesta. Okraje spojíme. Zo zvyškov cesta vytvoríme rôzne ozdoby, ktoré prilepíme navrch rozšľahaným vajcom. Vajcom potrieme celý povrch (aj ozdoby). V strede formičkou vykrojíme otvor s priemerom asi 2 cm. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme až cesto získa svetlo hnedú farbu.