Víkendový makový koláčik

2015-09-29
  • Víkendový makový koláčik

Ingrediencie

  • 140 g hladkej múky, 140 g masla, 50 g práškového cukru, 50 g mletých mandlí. Na plnku: 3,5 dl mlieka, 100 g práškového cukru, 50 g detskej krupice, 200 g mletého maku, 1/2 citróna (iba kôru), štipku soli, 3 lyžice rumu.

Postup

Krok 1

Múku zmiešame s práškovým cukrom, mletými mandľami a štipkou soli. Pridáme maslo a medzi prstami a dlaňami vytvoríme mrvance. Tie sa potom snažíme rukami spojiť a vymiesime cesto. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme ich do fólie a odložíme do chladničky do druhého dňa. Plnka: 2 dl mlieka privedieme do varu, vsypeme doň 80 g cukru a pomletý mak. Na miernom ohni, za stáleho miešania varíme asi desať minút. Z druhej časti mlieka (1,5 dl), so štipkou soli, uvaríme krupičnú kašu. Krupičnú kašu zmiešame s makovou zmesou, primiešame citrónovú kôru a rum a necháme vychladnúť. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť asi 20 x 20 cm, dáme ho na plech s papierom na pečenie a popicháme ho vidličkou. Ak nemáme formu s odporúčaným rozmermi (20 x20), môžeme použiť tortovú formu, alebo si formu vytvarujeme z alobalu. Na prvé cesto navrstvíme plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 40 minút. Po upečení a vychladnutí môžeme poliať čokoládovou polevou.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1624
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1625

Podobné recepty:
  • Juhočeské kapustníky

    Juhočeské kapustníky

  • Muffinky z ovsenných vločiek

    Muffinky z ovsenných vločiek

  • Kysnutý koláč z čiernych a červených ríbezlí

    Kysnutý koláč z čiernych a červených ríbezlí

kuk