Domáci biely chlieb

2016-05-13
  • Čas prípravy : 95 min.
  • Čas varenia : 60 min.
  • Celkový čas : 155 min.

Popis

Voňavý a chrumkavý chlieb, ktorý pripravíme kysnutím. Domáci biely chlieb si vyžaduje dôkladnú prípravu cesta.

Ingrediencie

  • 750 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 kocka kvasníc
  • 3 dl vlažnej vody
  • 2 lyžica oleja

Postup

Krok 1

Múku zmiešame so soľou a preosejeme ju do misy. Pridáme rozdrobené kvasnice, lyžicu oleja a vlažnú vodu. Vypracujeme rukami na hladké cesto. Miesime dovtedy, pokým sa cesto neprestane lepiť na ruky a misu.

Krok 2

Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do misy vymastenej olejom. Olejom potrieme aj povrch bochníka.

Krok 3

Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút. Nakysnutý bochník cesta znova potrieme olejom, prikryjeme a odložíme do chladničky na 24 hodín. Pred pečením necháme cesto pri izbovej teplote asi hodinu. Plechovú misu vyložíme papierom na pečenie, preložíme do nej naolejovaný bochník cesta.

Krok 4

Necháme kysnúť pri izbovej teplote ďalšiu hodinu. Na povrchu bochníka urobíme ostrým nožom tri až štyri zárezy, pofŕkame ho vodou, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 220°C.

Krok 5

Po polhodinke misu odkryjeme, znížime teplotu na 180°C a pečiem ďalších, približne, 30 minút.

Krok 6

Upečený chlieb vyberieme z misy a necháme vychladnúť.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 641
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

642

Podobné recepty:
  • Rýchly slaný posúch

    Rýchly slaný posúch

  • Syrovo špenátové bochníčky

    Syrovo špenátové bochníčky

  • Špenátovo-syrová štrúdľa

    Špenátovo-syrová štrúdľa

kuk