Baklažán s tofu a šalátom
2015-11-26- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Od lusa/nidhi
Popis
Baklažán možno pripraviť na viacero spôsobov. Vyskúšajte ho aj s tofu.
Ingrediencie
- 1/2 ks polovica baklažánu
- olej
- zeleninová kocka
- 1/2 ks bieleho tofu bez príchute
- 4 lístky šalátu
- pár lístky čerstvej bazalky
- 4-5 ks zelenej špargle
- 1/4 ks paradajky
- 1/2 ks mladej väčšej cibuľky
- 1 lyžica slnečnicových semienok
- 1 krajec celozrnného ražného chleba
- cukor
- solčanka
- ocot
- 1 ks lístok šalvie
- kúsok mätového lístka
- 1/2 lyžička medu a citrón
Postup
Krok 1
Baklažán očistíme, nakrájame na kolieska a následne na kocočky, dáme do rajničky s 1 dcl vody, troškou oleja a zeleninovej kocky, za občasného miešania dusíme domäkka. Tofu nakrájame na plátky, opečieme z oboch strán do zlatova, podľa vlastnej chuti nakoniec pokvapkáme sójovou omáčkou. Vo výpeku po tofu opečieme chlebík, ktorý sme rozkrojili na polovice, z nich jedna ostane vcelku a druhú nakrájame na kocočky, spoločne ich jemne opečieme z oboch strán.
Krok 2
Šalát: umyjeme a nakrájame, pridáme pokrájané lístky bazalky, zálievku zo solčanky, oleja, cukru a octu. Všetko jemne premiešame, navrch dáme pokrájanú cibuľku, pár koliesok paradajky, slnečnicové semienka a chlebové krutónky, okraj plytkého taniera so šalátom obložíme špargľou.
Krok 3
Príprava špargle: konce podľa tvrdosti odkrojíme, cca 4 cm, škrabkou očistíme dolné polovice špargle, špargľu rozštvrtíme a vložíme do vody, pridáme štipku cukru, oleja, soli a varíme domäkka. Polovicu chleba servírujeme k baklažánu a tofu.
Krok 4
Podávame so šalviovo - mätovým čajom, najradšej z čerstvých byliniek, s medom a citrónom.