Šunková terina
2013-03-26- komentárov
- Kategórie: Predjedlá, chuťovky, nátierky , Predjedlá
Ingrediencie
- 300 g dusenej šunky, 150 g masla, 3 šalotky, 1,5 dl šľahačkovej smotany, soľ, 1 lyžicu mletej červenej papriky, 1 lyžičku oleja, 150 g prosciutta (alebo schwarzwaldskej, či parmskej šunky), 1 vrecúško práškovej želatíny, 2 lyžice červeného balzamika, 1 lyžicu javorového sirupu, 2 vetvičky rozmarínu, 3 lyžice červeného celého korenia.
Postup
Krok 1
Šunku pomelieme mlynčekom na mäso (2 až 3 krát na veľmi jemno). Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne do neho zašľaháme postrúhanú šalotku, smotanu, soľ, mletú červenú papriku a pomletú šunku. Formu (terinu) vytrieme lyžičkou oleja a vystelieme potravinárskou fóliou. Časť šunkovej hmoty navrstvíme do formy, poukladáme na ňu plátky prosciutta a znova navrstvíme šunkovú hmotu, pokry jeme šunkou, šunkovou hmotou. Na povrch poukladáme šunku a odložíme do chladničky. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, ochutíme ju balzamikom, soľou, javorovým sirupom. Pridáme lístočky rozmarínu a celé červené korenie. Po čiastočnom vychladnutí polejeme povrch teriny a necháme v chladničke stuhnúť.