Sviečkové steaky na spôsob Wellington
2013-01-23- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- Štyri 150 gramové steaky z hovädzej sviečkovej, 2 lyžice oleja. 1 šalotku, 4 hlavičky väčších hnedých šampiňónov, 1 lyžicu masla, 6 sušených hlavičiek smrčka jedlého (Morchella esculenta, česky smrž), 1 dl vína sherry, 1 vetvičku tymianu, 1 lístkové cesto na závin (rozvaľkané), 1 vajce, 0,5 dl vína sherry na omáčku, 1 dl smotany.
Postup
Krok 1
Steaky opečieme na panvici, z každej strany asi 1,5 minúty. Do výpeku pridáme nadrobno pokrájanú šalotku. Hlavičky hnedých šampiňónov posekáme nadrobno a pridáme k šalotke. Pridáme lyžicu masla. Hlavičky smrčka namočíme na 30 minút do vlažnej vody, potom vyžmýkame v dlani, posekáme nadrobno a pridáme k šampiňónom. Premiešame a po chvíli pridáme 1 dl sherry. Za stáleho miešania dusíme do odparenia tekutiny. Primiešame lístky tymianu, premiešame a odstavíme z ohňa. Rozvaľkané lístkové cesto pokrájame na štvorce, približne 20 x 20 cm. Na každý štvorec položíme lyžicu zmesi húb a na huby opečený mäsový steak. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom a mäso do cesta zabalíme. Spojenou časťou uložíme na plech. Takto pripravené mäso odožíme do chladničky. Pred použitím navrchu každého zabaleného mäsa vytvoríme ostrým nožom tri zárezy. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a pečieme asi 15 minút. Po upečení ihneď potrieme rozšľahaným vajcom. K zvyšku húb pridáme sherry, privedieme do varu, pridáme smotanu a miešame, pokým nezískame hustú omáčku. Podávame so šalátom z rokety.