Parené buchty s lekvárom

2012-10-07

Ingrediencie

  • 600 g hrubej múky, štipku soli, 30 g práškového cukru, 1,5 dl mlieka, 2 žĺtky, 20 g roztopeného masla, slivkový lekvár, 150 g roztopeného masla na poliatie, 120 g zomletého maku alebo orechov, 120 g práškového cukru na posypanie. Kvások: 0,5 dl mlieka, 30 g kvasníc, 10 g práškového cukru.

Postup

Krok 1

Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. V múke rozmiešame soľ a cukor, prilejeme žĺtky rozmiešané v mlieku, vlažné maslo a vykysnutý kvások. Cesto vareškou dobre vypracujeme a dáme kysnúť na teplé miesto. (Cesto rýchlo a ľahko vypracujeme v elektrickom miesiči.) Nakysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku prsta, okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska. Na polovicu vykrojených koliesok položíme tuhý lekvár, prikryjeme ich prázdnymi kolieskami, okolo lekváru postláčame, znova vykrojíme a necháme podkysnúť. Väčšiu rajnicu dopoly naplníme vodou, na povrch priviažeme čistý obrúsok a zakryjeme. Keď voda začne vrieť, buchty poukladáme na obrúsok, prikryjeme ich miskou, ktorá rajnicu dobre utesní, aby neunikala para. Paríme 8 až 10 minút. Potom pichneme do buchty tenké drievko a keď sa cesto naň nelepí, buchty sú hotové. Povyberáme ich, dáme na misu, polejeme maslom a posypeme makom alebo orechmi a práškovým cukrom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 913
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

914

Podobné recepty:
  • Ryža s kapustou na slano

    Ryža s kapustou na slano

  • Baklažány plnené syrom

    Baklažány plnené syrom

  • Zemiaková kaša - fučka

    Zemiaková kaša - fučka

kuk