Mramorová torta
2012-06-03- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
Ingrediencie
- Na cesto: 250 g hladkej múky, 1 vrecúško prášku do pečiva, 4 vajcia, 240 g práškového cukru, 1,5 dl oleja, 1 dl vriacej vody, 2 lyžice kakaa. Na plnku: 1 l mlieka, 150 g jemnej kukuričnej škrobovej múčky, 1 vanilkový struk, 750 g masla, 400 g práškového cukru, 300 – 350 g jahôd (kompót), 100 g bielej čokolády, 100 g tmavej čokolády.
Postup
Krok 1
Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na pevný sneh. Osobitne vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru, postupne primiešavame olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodu. Zľahka vmiešame sneh. Cesto rozdelíme na dve časti v pomere 1:2. Do menšej časti vmiešame kakao. Do stredu tortovej formy dáme 1 lyžicu kakaovej zmesi, do jej stredu 2 lyžice svetlej zmesi, do jej stredu opäť 1 lyžicu kakaovej, potom 2 lyžice svetlej zmesi. Takto pokračujeme do spotrebovania oboch zmesí. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 40 minút. Z mlieka, 200 g cukru, dužiny z vanilkového struku a škrobovej múčky uvaríme hustý puding. Jeho povrch prikryjeme mikroténovou fóliou a necháme vychladnúť. Maslo zohrejeme na izbovú teplotu a vyšľaháme so zvyškom cukru. Keď budú mať obe zmesi (maslo a puding) rovnakú teplotu, postupne zašľaháme maslovú zmes do pudingu. Oddelíme asi 1/3 a do väčšej časti primiešame nakrájané jahody. Korpus torty po vychladnutí rozrežeme na tri časti a naplníme jahodovým krémom. Dáme ho stuhnúť do chladničky, potom celú tortu natrieme časťou krému, do ktorej sme nedali jahody a opäť necháme stuhnúť.