Anglický vianočný puding
2015-11-19- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Popis
Nenechajte sa odradiť zdĺhavou prípravou anglického vianočného pudingu. Jeho chuť neodmysliteľne patrí k anglickým Vianociam.
Ingrediencie
- 800 g hrozienok (zmes malých tmavých a veľkých svetlých - sultánok)
- 100 g 100 g kandizovaného ovocia (napríklad čerešní a citrusovej kôry)
- 0.5 dl brandy (alebo koňaku či whisky)
- 225 g hladkej múky
- 1/2 lyžička soli
- 1/2 lyžička strúhaného muškátového orieška
- 1/2 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžička mletého nového korenia
- 1/4 lyžička mletého ďumbieru
- 1/4 lyžička koriandru
- 1/4 lyžička mletého klinčeka
- 225 g masla
- 225 g trstinového cukru
- 4 ks vajcia
- 50 g mandlí posekaných nahrubo
- 1 lyžica tmavého medu
- postrúhanú kôru z jedného citróna
- postrúhanú kôru z jedného pomaranča
- alkohol na dolievanie (brandy, koňak, whisky)
Postup
Krok 1
Hrozienka opláchneme, osušíme a spolu s kandizovaným ovocím zmiešame s brandy nebo koňakom. Formu vytrieme maslom a vložíme do nej papier na pečenie (veľký kruh papiera). Z papiera vytvoríme akoby "kužeľ". Po naplnení cestom papier zľahka zviažeme - v strede vznikne otvor, ktorým bude počas pečenia unikať para. Do misy preosejeme múku a soľ. Korenie nasypeme cez sito do múky. Osobitne vymiešame do peny maslo s cukrom a postupne, po jednom, vmiešame vajcia. Keď sa vajcia dobre spoja s maslovou hmotou, vmiešame nahrubo posekané mandle, med, ovocie a kôru namočenú v alkohole. Postupne primiešame múčnu zmes. Cesto miešame (obraciame) iba zľahka, veľkou lyžicou, aby zostalo nadýchané.
Krok 2
Cesto vlejeme do formy a lyžicou uhladíme povrch. Papier nad cestom zaviažeme a vložíme do rúry vyhriatej na 130°C.
Krok 3
Štyri hodiny rúru vôbec neotvárame, potom papierový kužeľ nad cestom odstránime a urobíme skúšku špajdľou. Ak ju vytiahneme čistú, koláč z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Zabalený v papieri na pečenie ho odložíme do dobre tesniacej plastovej škatule, do chladu. Drevenou špajdľou do neho urobíme dierky a dva krát v týždni polievame (dolievame alkoholom).
Krok 4
Hotový koláč, pred podávaním, potrieme bielym fondánom.
Krok 5
Vianočný puding pečieme už v novembri, aby sa do Vianoc stačil nasiaknuť alkoholom. Takto pripravený puding vydrží aj niekoľko mesiacov.