Anglický vianočný puding

2015-11-19

Popis

Nenechajte sa odradiť zdĺhavou prípravou anglického vianočného pudingu. Jeho chuť neodmysliteľne patrí k anglickým Vianociam.

Ingrediencie

  • 800 g hrozienok (zmes malých tmavých a veľkých svetlých - sultánok)
  • 100 g 100 g kandizovaného ovocia (napríklad čerešní a citrusovej kôry)
  • 0.5 dl brandy (alebo koňaku či whisky)
  • 225 g hladkej múky
  • 1/2 lyžička soli
  • 1/2 lyžička strúhaného muškátového orieška
  • 1/2 lyžička mletej škorice
  • 1/4 lyžička mletého nového korenia
  • 1/4 lyžička mletého ďumbieru
  • 1/4 lyžička koriandru
  • 1/4 lyžička mletého klinčeka
  • 225 g masla
  • 225 g trstinového cukru
  • 4 ks vajcia
  • 50 g mandlí posekaných nahrubo
  • 1 lyžica tmavého medu
  • postrúhanú kôru z jedného citróna
  • postrúhanú kôru z jedného pomaranča
  • alkohol na dolievanie (brandy, koňak, whisky)

Postup

Krok 1

Hrozienka opláchneme, osušíme a spolu s kandizovaným ovocím zmiešame s brandy nebo koňakom. Formu vytrieme maslom a vložíme do nej papier na pečenie (veľký kruh papiera). Z papiera vytvoríme akoby "kužeľ". Po naplnení cestom papier zľahka zviažeme - v strede vznikne otvor, ktorým bude počas pečenia unikať para. Do misy preosejeme múku a soľ. Korenie nasypeme cez sito do múky. Osobitne vymiešame do peny maslo s cukrom a postupne, po jednom, vmiešame vajcia. Keď sa vajcia dobre spoja s maslovou hmotou, vmiešame nahrubo posekané mandle, med, ovocie a kôru namočenú v alkohole. Postupne primiešame múčnu zmes. Cesto miešame (obraciame) iba zľahka, veľkou lyžicou, aby zostalo nadýchané.

Krok 2

Cesto vlejeme do formy a lyžicou uhladíme povrch. Papier nad cestom zaviažeme a vložíme do rúry vyhriatej na 130°C.

Krok 3

Štyri hodiny rúru vôbec neotvárame, potom papierový kužeľ nad cestom odstránime a urobíme skúšku špajdľou. Ak ju vytiahneme čistú, koláč z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Zabalený v papieri na pečenie ho odložíme do dobre tesniacej plastovej škatule, do chladu. Drevenou špajdľou do neho urobíme dierky a dva krát v týždni polievame (dolievame alkoholom).

Krok 4

Hotový koláč, pred podávaním, potrieme bielym fondánom.

Krok 5

Vianočný puding pečieme už v novembri, aby sa do Vianoc stačil nasiaknuť alkoholom. Takto pripravený puding vydrží aj niekoľko mesiacov.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1297
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1298

Podobné recepty:
  • Veľkonočné pečené bravčové kolienko

    Veľkonočné pečené bravčové kolienko

  • Piškótový dezert s čokoládou

    Piškótový dezert s čokoládou

  • Božský rez

    Božský rez

kuk