Bábovka (bezvaječná) k "indickému čaju"

2011-01-01

Ingrediencie

  • 1/ indický č a j : 4 dcl vody, pár zrniek celého kardamonu, celá škorica /kúsok odlomiť/, 3 plátky ošúpaného celého zázvoru, môže byť aj postrúhaný, niekoľko klinčekov, 4 ks celého čierneho korenia, 4 ks celého nového korenia, 1 bobkový list, 4 ks borievky, med alebo hnedý cukor, sušené sójové mlieko., zaujímavú chuť získame napr. keď cez noc dáme do pohára vody plátok čerstvého zázvoru, bez varenia. 2/ b á b o v k a : 2 necelé hrnčeky polohrubej preosiatej múky, trocha hrubej pohánkovej múky, necelý hrnček hnedého cukru plus 1 PL medu, necelý hrnček 100% -ného repkového oleja plus kúsok hery, 3 stredne veľké jablká nastrúhané nahrubo aj so šupou, hrsť posekaných prepláchnutých mandlí alebo orechov, alebo 1 ČL ľanových semienok, 1 PL prepláchnutého sezamu a 2 PL prepláchnutých slnečnicových semienok, 2 PL vopred namočených, scedených a pokrájaných hrozienok, prípadne sušené slivky, 1 necelý prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1 PL škorice, štipka mletého zázvoru, kurkumy a kardamonu, 1 PL granka, hera na vymastenie formy.

Postup

Krok 1

1/ všetky koreniny na čaj dáme variť na cca 5 min. do vody, precedíme, pridáme cukor a sójové mlieko /niekto dáva ku koncu aj čierny čaj, ale nemusí byť/., 2/ všetky suché suroviny na bábovku premiešame, pridáme olej, heru, jablká, orechy a hrozienka a miešame ďalej najlepšie rukou, preložíme do herou vymastenej a polohrubou múkou vysypanej bábovkovej formy, a pečieme cca 50 minút v predom vyhriatej rúre, podľa potreby aj dlhšie., v Indii podávajú zákusok pred hlavným jedlom, a nie po ňom, ako je to zvykom u nás, a ešte predtým vypijú pohár vlažnej vody, ktorá prečistí tráviaci trakt., v múčnikoch a koláčoch sa nemusia vždy a všade používať vajíčka, hlavne žĺtka, nakoľko tieto sú pravdepodobne s prichádzajúcou starobou aj príčinou postupného zabúdania., svoju pamäť môžeme tríbiť napríklad predklonovými cvikmi, pri ktorých sa nám nahrnie krv do hlavy, ďalej rýchlym a prudkým dýchaním pri tzv. bhastrike pranajáme a kapalabháti, ako aj ďalším osvedčeným spôsobom: pravideľným jedením cca 5 mandlí, ktoré sme na noc vložili do vody do hlinenej neglazovanej črepníku podobnej nádoby, ráno ich ošúpané dôkladne pohryzieme a zapijeme dúškom mlieka s medom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 855
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

856

Podobné recepty:
  • Jablkový múčnik s pudingom

    Jablkový múčnik s pudingom

  • Strapačky s kyslou kapustou

    Strapačky s kyslou kapustou

  • Slané tvarohové pagáče

    Slané tvarohové pagáče

kuk