Pre krvnú skupinu 0 : ganesha - laddu, malá sladkosť pred obedom

2010-05-23

Ingrediencie

  • 2 šálky pšena - celé, alebo zomleté (pri zomletom pšene trvá príprava kratšie), za hrsť hrozienok prepláchnutých a pokrájaných na drobnejšie kúsky, šťavu z marhuľového kompótu (nemusí byť), 2 lyžice masla Zlatá Haná, 2 lyžičky hnedého cukru, 1 lyžicu medu, 1 lyžicu trstinovej melasy (sladenie podľa chuti), 1/2 hrnčeka zomletých slnečnicových a sezamových semienok, približne štvrť lyžičky mletého kardamonu a zázvoru, štipku soli, môžu byť aj drobné kúsky čokolády a celé, alebo podrvené vlašské orechy, môžeme použiť, v inom variante, aj mandle, alebo gaštany a namiesto masla použijeme prepustené maslo – ghí.

Postup

Krok 1

Podľa orgánových hodín v čase od 9. do 11. hodím môžeme zjesť niečo sladké (podľa letného času je to od 10. do 12. hodiny, a vhodné jedlo aj v tzv. "slaných" dňoch panny, kozorožca a býka podľa zverokruhu, kedy máme menej soliť. Pripravíme si kašu, alebo ganeshove guličky laddu z pšena. Pšeno obsahuje vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov, spevňuje kosti, zuby, nechty a vlasy, je vhodné aj pre diabetikov, podporuje činnosť pankreasu. Zomleté, alebo celé pšeno, 2 až 3x sparíme horúcou vodou, potom prepláchneme studenou vodou a dáme variť s menším množstvom vody do zmäknutia, pri ktorom sa celé pšeno "otvorí". Počas varenia prilievame vodu, ktorú môžeme sčasti nahradiť šťavou z kompótu. Ku koncu varenia viac miešame a dbáme, aby sa prebytočná voda vyparila. Do odstavenej masy dáme ostatné ingrediencie a všetko dôkladne premiešame. Podávame ako teplé či studené jedlo s kúskami kompótu, alebo z masy formujeme guľôčky, z ktorých jednu časť obalíme v jemne opraženom sezame, a druhú časť v drvených orechoch. Zdobíme zapichnutým kúskom čokolády, orieškom, sladkým drievkom (sladovka, česky lékořice), či mätovým lístkom. Odkladáme do chladu, skonzumujeme v deň prípravy. Je to príjemné polosladké jedlo, či dezert, guľôčka. Vhodné aj ako zdravý darček - aj ganesha, ochranca šťastia a úspechu sa poteší a určite nám pomôže pred začatou prácou, rozhodnutím. Príprava prepusteného masla (ghí): kvalitnejší druh masla pokrájame a dáme do nádoby s hrubším dnom. Nádobu vložíme do väčšej nádoby s vodou a dáme na oheň. Nemiešame. Po asi polhodine je maslo roztopené a prepustené - oddelí sa horná časť škrupina a ostane aj biely spodok. Škrupinu aj spodok oddelíme a získame čisté prepustené maslo - ghí.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1002
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1003

Podobné recepty:
  • Celozrnné tyčinky s oštiepkom

    Celozrnné tyčinky s oštiepkom

  • Špargľový guláš

    Špargľový guláš

  • Langoše podľa starej mamy z hladkej pšeničnej múky

    Langoše podľa starej mamy z hladkej pšeničnej múky

kuk